عوارض قرص ضد بارداری چگونه خود را نشان میدهند؟
بیشتر اوقات یکی از نگرانیهای بانوان در زمان مراجعه به دکتر زنان، عوارضی است که امکان دارد بابت مصرف قرص های ضد بارداری (OCP) برای جلوگیری از بارداری به آنها عارض شود. کاهش میل جنسی، تهوع، لکه بینی، تراکم بالای موهای زائد بدن و بسیاری از نشانههای دیگر از جمله عوارض مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری هستند. البته این دارو انواع مختلفی دارد و بین هر کدام برخی از عوارض مشترک و بعضی دیگر، تفاوت دارند.
قرص های ترکیبی (استروژن و پروژسترون)، قرصهای مونوفازیک، قرصهای چند فازی، قرصهایی با دوره طولانی، قرصهای فقط حاوی پروژسترون، قرصهای ضد بارداری ال دی (LD) با دُز کم و قرصهای ضد بارداری اورژانسی، داروهایی هستند که برای جلوگیری از حاملگی مصرف میشود.
این قرصها میتوانند روی سطح هورمون موجود در بدن اثر بگذارند اما معمولا بعد از ۲ تا ۳ ماه که از استفاده قرصها میگذرد، معمولاً عوارض هم از بین میروند اما امکان تداوم آنها هم وجود دارد.
عوارض قرص ضد بارداری
پزشکان متخصص زنان، زایمان و نازایی
مشاهده همه
لادن کاشانی
لادن کاشانی
متخصص زنان، زایمان و ناز...
تهران
دریافت نوبت
فرزانه احمدپور قزوینی
فرزانه احمدپور قزوینی
متخصص زنان، زایمان و ناز...
تهران
دریافت نوبت
آرزو علی محمدی
آرزو علی محمدی
متخصص زنان، زایمان و ناز...
شهریار
دریافت نوبت
مریم افقهی
مریم افقهی
متخصص زنان، زایمان و ناز...
اصفهان
دریافت نوبت
فاطمه موحد
فاطمه موحد
متخصص زنان، زایمان و ناز...
شیراز
دریافت نوبت
طیبه گلشن
طیبه گلشن
متخصص زنان، زایمان و ناز...
یزد
دریافت نوبت
افسون حسینی
افسون حسینی
متخصص زنان، زایمان و ناز...
ارومیه
دریافت نوبت
آتوسا باقری بهزاد
آتوسا باقری بهزاد
متخصص زنان، زایمان و ناز...
تهران
دریافت نوبت
مریم کرمعلی
مریم کرمعلی
متخصص زنان و زایمان و نا...
تهران
دریافت نوبت
مریم حاتمی
مریم حاتمی
متخصص زنان، زایمان و ناز...
تهران
دریافت نوبت
عوارض مصرف قرص ضد حاملگی
اگر عوارض قرص ضد بارداری ادامهدار یا آزاردهنده باشند، نیاز به مراجعه به پزشک زنان و پیگیری وجود دارد. از عوارض رایج این داروها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
لکهبینی در فاصله دو پریود
تهوع
حساسشدن پستان
سردرد و میگرن
افزایش وزن
تغییرات خلقی
وقفه در پریودشدن
کاهش میل جنسی
ترشحات واژنی
بروز تغییراتی در چشم
باید به عوارض قرص ضد بارداری اورژانسی در شیردهی هم توجه کنید. مصرف قرصها روی حجم شیر اثر میگذارند. اگر قصد مصرف دارید، حتما باید با پزشک مشورت کنید.
1. لکهبینی در فاصله دو پریود
گاهی مصرف قرص ضد بارداری میتواند باعث لکهبینی شود، یعنی در فاصله دو عادت ماهانه یا همان پریودشدن، خونریزی رخ بدهد. ترشحات خونی در این فواصل زمانی معمولاً قهوهای هستند. لکهبینی یکی از رایجترین عوارض قرص ال دی و انواع مختلف قرصهای ضدبارداری است.
دلیل لکهبینی، تلاش بدن برای تنظیم هورمونها است. رحم هم با خونریزی میخواهد دیوارهاش را نازک کند. نحوه مصرف قرص ال دی برای اولین بار هم به این صورت است که بنا به نوع قرص، روزانه در ساعتی مشخص، یک عدد از آن مصرف میشود.
باید دقت کنید که شاید، شیوه استفاده از هر قرص با دیگری متفاوت باشد. برای شروع حتماً به بروشور دارو توجه کنید یا از پزشک داروخانه و متخصص زنان درباره مصرف مشورت بگیرید. اگر قرصها را مطابق دستور مصرف کنید، احتمال لکهبینی کم میشود.
2. تهوع
بعضی از افراد پس از مصرف قرص جلوگیری دچار تهوعی خفیف میشوند اما این مشکل کمکم از بین میرود. مصرف قرص با غذا یا در زمان خواب میتواند به کاهش تهوع کمک کند.
قرصهای ضدبارداری نباید بهطور مداوم یا شدید باعث تهوع شوند. این مشکل یکی از عوارض قرص ضد بارداری سیبل هم هست. اگر چنین چیزی برایتان رخ داده است، باید به پزشک مراجعه کنید.
3. حساسشدن پستان
حساسشدن پستان هم از عوارض قرص ضد بارداری است؛ به ویژه در روزهای اول مصرف. بهتر است که در دوران مصرف از سینهبندی مناسب استفاده کنید. هورمون موجود در قرصها میتوانند باعث بزرگترشدن پستانها هم شوند.
اگر عوارض مصرف قرص روی پستانها شدید باشد یا درد و برآمدگی در آنها دیده شود، نیاز به مراجعه به پزشک به وجود میآید. آزردگی و حساسشدن سینه از عوارض قرص ضد بارداری روکین است. این قرص از موارد معروف موجود در بازار است.
4. سردرد و میگرن
سردرد و میگرن هم از عوارض مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری هورمونی هستند. تشدید و افزایش بسامد سردرد و میگرن هم به واسطه مصرف این قرصها بعید نیست. باید بدانید که امکان ابتلا به میگرن با تغییر هورمونهای استروژن و پروژسترون وجود دارد.
نشانهها و علائم سردرد وابسته به نوع و دوز قرصی است که مصرف میکنید. برای مثال، قرص الدی معمولاً موجب بروز چنین عارضهای نمیشود اما سردرد از عوارض قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترل است.
این را هم بدانید که اگر فردی دچار سردردهای میگرنی ناشی از سندروم پیش از قاعدگی (PMS) باشد، مصرف قرصهای ضدبارداری میتواند به تسکین دردهایش کمک کند.
سردرد از عوارض مصرف قرص ضد بارداری
5. افزایش وزن
پژوهشها و تحقیقات هنوز این عارضه مصرف قرص ضدبارداری را ثابت نکردهاند اما به نظر میرسد که افزایش وزن هم میتواند از نتایج مصرف قرصهای پیشگیری باشد. قرصهای پیشگیری میتوانند باعث تجمع مایعات در بدن شوند.
ضمن اینکه باعث افزایش چربی یا توده عضلانی هم میشوند. با این حال، بعضی از افراد هم بعد از مصرف قرصهای مذکور دچار کاهش وزن میشوند. تغییر وزن از عوارض قرص ضد بارداری اووسپت ال دی هم بهشمار میرود.
6. تغییرات خُلقی
هورمونها نقش بسیار مهمی در تغییر احساسات و اخلاق دارند. مصرف قرص ضد بارداری با تغییرات هورمونها و البته خلق و احساسات همراه است. امکان دارد که با مشورت با متخصص زنان و تعویض نوع قرصها، این عارضه بعد از مصرف قرصهای پیشگیری از حاملگی از بین برود. تغییرات خلقی از عوارض قرص ضد بارداری مارولین هم به شمار میرود.
7. وقفه در پریودشدن
گاهیاوقات، استفاده از قرصهای ضدبارداری با قطعشدن پریود و بروز وقفه در آن همراه است. این قرصها حاوی هورمون جنسی هستند و برای همین روی روند عادت ماهانه اثر میگذارند. بنا به نوع قرصی که مصرف میشود، امکان ایجاد وقفه در پریود وجود دارد.
دقت کنید که وقفه در پریود میتواند نتیجه عوامل مختلفی باشد:
استرس
بیماریهای مختلف
سفر
مشکلات هورمونی
اختلالات تیروئید
در واقع، قطع یا وجود وقفه در پریودشدن را باید با دقت پیگیری و علت را پیدا کنید. شاید ریشه این مشکل ربطی به قرص ضد حاملگی نداشته باشد.
8. کاهش میل جنسی
گاهی تغییرات هورمونی ناشی از مصرف قرص پیشگیری از بارداری باعث کاهش میل جنسی میشود. در بعضی از افراد هم به واسطه اطمینان خاطری که بابت باردارنشدن پس از مصرف قرص به وجود میآید، میل جنسی افزایش پیدا میکند.
9. ترشحات واژنی
ایجاد تغییراتی در بافت و مقدار ترشحات واژنی از عوارض قرص ضد بارداری است. اگر دچار خشکی واژن و کمشدن ترشحات شدهاید، برای برقراری رابطه جنسی باید از محصولات روانکننده استفاده کنید. تغییر در بافت ترشحات طبیعی است اما اگر متوجه بدبوشدن یا تغییر رنگ آنها شدید، احتمال وجود عفونت هم بعید نیست.
10. بروز تغییراتی در چشم
بعضی از پژوهشها نشان دادهاند که مصرف قرص ضدحاملگی میتواند باعث ضخیمشدن قرنیه شود. این مشکل آنچنان جدی نیست اما عوارضی در پِی دارد و برای مثال، بعد از بروز چنین تغییری در چشم نمیتوانید از لنز استفاده کنید و باید حتما موضوع را با پزشک مطرح کنید.
عوارض بلندمدت قرص ضدبارداری چیست؟
قرصهای ال دی ترکیبی میتوانند خطر مشکلات قلبیعروقی مانند سکته، حمله قلبی یا لختهشدن خون را افزایش بدهند. اگر دچار فشار خون هستید و تحت درمان قرار ندارید یا سابقه بیماریهای قلبیعروقی در خانوادهتان وجود دارد، باید برای پیشگیری از بارداری حتماً نظر پزشک متخصص را جویا شوید.
او گزینههای مناسب را به شما پیشنهاد خواهد کرد. نوسانات هورمونی مختلف میتوانند باعث بروز برخی سرطانها مانند سینه، تخمدان، مخاط دهانه رحم، دهانه رحم و روده بزرگ شوند.
شاید برایتان این پرسش پیش بیاید که عوارض قرص ضد بارداری برای مردان چطور نمود پیدا میکند. واقعیت این است که مردان نیازی به مصرف این قرص ندارند و با استفادهکردن از آن هم نمیتوانند مانع از بارداری زنان شوند.
در صورتی که به هر دلیل، مردان چنین قرصهایی مصرف کنند، تغییراتی اندک در بدنشان به وجود میآید. برای مثال، بافت لگن و پستانهایشان پهنتر و حجیمتر میشود یا پوستشان حالت نازکتر و شفافتری پیدا میکند.
عوارض بلندمدت قرص ضد بارداری
عوارض قرص ضد بارداری را جدی بگیرید
مصرف قرصهای ضدحاملگی بدن را تحت تأثیرات مثبت و منفی قرار میدهد. بروز عوارض مختلف بعد از مصرف دور از ذهن نیست. با این که بعد از مدت کوتاهی این عوارض از بین میروند اما امکان تداومشان هم وجود دارد. بهترین قرص ضد بارداری بدون عوارض چیست؟ پاسخ دقیقی برای این پرسش وجود ندارد و هرکس باید بنا به شرایط جسمانی خود دست به انتخاب قرصی بزند که کمترین عارضه را به همراه داشته باشد.
عوارض مصرف در افراد مختلف مشابه نیست. با قطع مصرف هم بدن به حالت قبلیاش بازمیگردد. اگر علائم و مشکلات شدیدی با مصرف قرصها برایتان پیش میآید، باید به پزشک مراجعه کنید. برای دریافت وقت از پزشک میتوانید از سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر کمک بگیرید.
منابع:
medicalnewstoday.com
mayoclinic.org